کلاهبرداری های لیزینگی به چه صورت است؟

 

لطفا گول نخورید...

در شرایط کنونی تفاوت میان درآمد و قیمت خودرو ها ، برخی از متقاضیان را از خرید منصرف می کند . لذا اولین گزینه متقاضیان به منظور خرید خودرو ، شرایط اقساطی و مراجعه به شرکت های لیزینگی است . شرکت هایی که حضورشان امید بسیاری از مردم را برای ماشین دار شدن زنده می کنند.البته وضعیت مبهم قیمت ها در بازار خودرو نیز به کمک آمده تا خرید اقساطی خودرو را توجیه کند و بساط تبلیغات شرکت های لیزینگ را پر هیاهو تر از همیشه نمایش بدهد . اینکه شما بتوانید در این وضعیت بازار تنها با 6 میلیون تومان پول نقد صاحب خودرو شوید موضوعی نیست که بتوان به سادگی از کنار آن گذشت و همین می شود که لیزینگ ها به عنوان یک گزینه مهم مورد توجه خریداران قرار می گیرند. فروش اقساطی خودرو یکی از شیوه های بسیار مطلوب در دنیا محسوب می شود .

اما دست نگه دارید

قبل از سرک کشیدن به شرکت های لیزینگ خودرو نکات مهمی وجود دارد که باید حتما از آن مطلع باشید در غیر این صورت ممکن است به راحتی آب خوردن تمام داشته هایتان را از دست بدهید و از بازار خودرو تنها یک خاطره تلخ برایتان به جا بماند.

وقتی به شرکت های لیزینگی خودرو مراجعه می کنید آنها یک لیست فروش به شما ارائه می دهند و در این لیست مشخص شده است که شما برای خرید هر مدل خودرو باید چه شرایطی داشته باشید.حداقل میزان پول نقد،میزان تسهیلات و سود آن،مدت باز پرداخت اقساط ، مبلغ ماهیانه هر قسط و در نهایت زمان و شرایط تحویل خودرو که از مهمترین نکاتی است که در این لیست به شما اطلاع رسانی می شود . حداقل میزان پول نقد معمولا 30 تا 50 درصد قیمت آن مدل خودرو در بازار است و زمان بازپرداخت ما بقی مبلغ در شرایط بانکی تا 5 سال و در شرایط غیر دولتی تا 2 سال می باشد . شرکت ها برای تسهیلاتی که به شما ارائه می دهند سود مشخصی نیز در نظر می گیرند که میزان نرخ این سود بر اساس عرف بازار تعیین می گردد. هزینه بیمه بدنه خودرو و نیز هزینه نقل و انتقال خودرو پس از پرداخت کلیه اقساط به عهده خود شما گذاشته می شود. سند خودرو به 2 روش به نام شما منتقل می شود یا در همان ابتدا سند به نام شما زده می شود و در رهن فروشنده قرار می گیرد و یا اینکه به صورت اجاره به شرط تملیک و دانگ دانگ سند زده خواهد شد.

متاسفانه شرکت هایی هم هستند که امید بسیاری از مردم را نا امید کرده و به دنبال سود کلان و یکطرفه هستند و با تاسیس شرکت های کاغذی و بعضاً واقعی به کلاهبرداری از خریداران می پردازند و باعث بدبینی و مسمومیت افکار عمومی نسبت به لیزینگ خودرو شده اند . عمده ترین شیوه این شرکت ها تبلیغات گسترده در نشریات بوده که این تبلیغات تضمینی برای رسیدن کالا به دست مشتری محسوب نمی شوند . البته کلاهبرداری از خریداران همواره در تمامی اصناف از جمله بازار مسکن و پیش فروش ، طلا ، مبلمان و دکوراسیون ، مواد غذایی ، پوشاک و... وجود داشته ولی در بازار خودرو به دلیل ازدیاد حجم خرید ، بیشتر بر سر زبان ها آورده می شود.

خرید اقساطی خودرو بر اساس قرارداری میان فروشنده و خریدار شکل می گیرد که خریدار در زمان انعقاد قرارداد بخشی از قیمت خودرو را پرداخت می کند و فروشنده متعهد می شود باقیمانده مبلغ خودرو را در قالب وام به صورت اقساط دریافت نماید. این شیوه فروش در تمامی کشورها برای کمک به خریدارانی که توان مالی کافی ندارند در نظر گرفته می شود البته در ایران این شیوه فروش بعضاً برای برخی از سرمایه داران که با نقدینگی خودشان درآمد بهتری دارند ، رایج شده است.

در حال حاضر فروش اقساطی خودرو در ایران به دو روش قابل اجرا می باشد:

 

روش اول: تسهیلات خودرو از بخش دولتی (بانکها و موسسات مالی و اعتباری)

در این روش یا از طریق خود سازندگان به بانکها ارجاع داده می شود و یا خود بانکها و موسسات از طریق کارگزاران مربوطه اقدام به فروش اقساطی می نمایند

 

روش دوم: تسهیلات خودرو از بخش خصوصی (شرکت های لیزینگ و اشخاص حقیقی)

متاسفانه به دلیل وجود برخی از افراد سودجو و کلاهبرداری های صورت گرفته در این زمینه باعث شده است که اعتماد بخشی از مردم نسبت به خرید لیزینگی سلب شود و خرید اقساطی خودرو که در تمامی کشورها به عنوان یک راه حل مطلوب و کارآمد تلقی می شود در کشور ما به عنوان یک دلهره و کلاهبرداری محسوب شود و همین امر سایر شرکت های لیزینگ را که به صورت کاملا واقعی و منصفانه بر اساس عرف جامعه در حال فعالیت هستند دچار مشکل کرده است.

بنابر آنچه گفته شد لازم دانستیم به منظور شفاف سازی و اطلاع رسانی به متقاضیان محترم برخی از موارد را که به عنوان نکات کلیدی در زمینه پیشگیری از کلاهبرداری های لیزینگی می باشند را به استحضار برسانیم.

نکته اول:

کلاهبرداری دقیقا مصداق شکار را دارد و مانند شکار بر پایه یک اصل اساسی استوار است و آن هم ایجاد یک فضای ایده آل و جذاب ( به اصطلاح دام گستردن) به منظور بر انگیخته کردن حس طمع و ولع طعمه جهت هدایت به سمت دام و جذب و شکار آن .

بنابراین همواره به خاطر داشته باشید که گول شرایط آسان را نخورید و هیچوقت اجازه ندهید تا درصد های سود و کارمزد پایین تر از عرف شما را به طمع اندخته و تمام داشته هایتان فدای زود باوری هایتان کنید.

مطالعه آگهی های شرکت های لیزینگ کلاهبردار نشان می دهد که آنها برای فروش خود شرایط عجیب و غریبی گذاشته اند . مثلا فروش زیر قیمت بازار ، هیچ شرکت لیزینگی حاضر نیست از سود آور بودن بنگاه خود چشم بپوشد . فروش زیر قیمت بازار ، ترفند جذب مشتری بوده و به محض ورود شما به معامله ، با هزینه های ریز و درشتی که برایتان می تراشند قیمت واقعی خودرو را تامین می کند. یکی دیگر از موارد مشکوک این است که نرخ سود تسهیلات را پایین تر از شرکت های دیگر اعلام می کنند. در حالی که بانکها به طور معمول نرخ سود بالاتری را برای تسهیلاتشان اعمال می کنند. هر نرخ سود عجیبی که بسیار پایین تر از این عدد باشد باید شما را به فکر وادارد.

نکته دوم:

 برای خرید هر کالایی ، پرداخت کل وجه همزمان با تحویل کالا صورت می گیرد . بنابراین هر پرداختی قبل از تحویل خودرو تحت عناوین سپرده گذاری ( کوتاه مدت یا بلند مدت) توصیه نمی شود . مگر پرداخت بیعانه آن هم به صورت 1 تا 3 درصد از کل مبلغ خودرو و در قبال تحویل رسید یا قرارداد معتبر، چرا که سپرده گذاری مدت دار تنها در بانکها و موسسات معتبر قابل اجرا میباشد.

شایان ذکر است که برخی از شرکت های کلاهبرداری بعد از دریافت کل پیش پرداخت به افراد حواله معرفی به بانک هم داده اند که به این موضوع هم نباید دلخوش شوید و یا برخی با راه اندازی قرعه کشی مبادرت به دریافت وجه کرده اند.

لذا هشیار باشید تا زمان پرداخت مبلغ نقدی همزمان با تحویل خودرو باشد.

 

مختصری از انواع کلاهبرداری های لیزینگی

در حال حاضر 2 نوع کلاهبرداری لیزینگی رایج می باشد:

نوع اول: کلاهبرداری شریف است به این شکل که برخی شرکت ها بعضاً با سابقه های بالا اقدام به جذب سرمایه از مشتریان نموده و با گرفتن امضاء در قرادادهای کاملا یکطرفه و استفاده از نا آگاهی مردم نسبت به مسائل حقوقی با بکار گیری بند های خاص و زیرکانه برای مشتری تعهداتی را ایجاد می کنند که خارج از توافقات شفاهی آنها می باشد بدون اینکه خود مشتری از این امر اطلاع داشته باشد.

مثال 1: مبلغ پیش پرداخت نقدی را در قرارداد با پیشوند کلمه حداقل ، غیر قطعی و قابل افزایش تعهد می گیرند یعنی مشتری با تصور اینکه پیش پرداخت همان مبلغ اعلام شده می باشد مبادرت به خرید خودرو می نماید در حالی که این مبلغ در قرارداد امضاء شده حداقل مبلغ بوده و قطعی نمی باشد و فروشنده می تواند آنرا بنا به دلخواه خویش افزایش دهد.

مثال 2: مدت زمان تحویل خودرو را با پیشوند کلمه حداقل 20 الی 45 روز کاری اعلام می کنند و این مدت زمان تا هر زمان که فروشنده بخواهد قابل افزایش خواهد بود چرا که واژه حداقل ذکر شده است.

مثال 3: شرکت های کلاهبرداری چون خودشان بهتر از هر کسی از نیت و ذات کار خودشان اطلاع دارند لذا می دانند که در آینده نه چندان دور تمامی متقاضیان به دلیل پی بردن به شرایط بسیار سخت و غیر قابل اجرا به منظور انصراف و استرداد وجوه پرداختی خودشان باز خواهند گشت بنابراین در قرارداد این شرکت ها  بندی به منظور کسر درصدی از مبلغ پیش پرداخت نقدی متقاضی در صورت انصراف به عنوان ضرر و زیان قرار می دهند و این مبلغ بخشی از همان سود شرکت های کلاهبرداری می باشد.

مثال 4: زمان استرداد وجه متقاضیان پس از درخواست انصراف ایشان از شرایط یکطرفه قرارداد های شرکت های کلاهبرداری ، از 6 الی 12 ماه تعهد شده است.

این نوع کلاهبرداری شریف یعنی کار کردن با پول مردم در یک پروسه زمانی یکساله و در نهایت استرداد وجه مشتری پس از کسر درصدی از مبالغ پیش پرداخت به نفع شرکت های یاد شده.

نوع دوم: کلاهبرداری تمام عیار است در این شیوه شرکت هایی صرفا با نیت کلاهبرداری تاسیس و اکثرا توسط افراد سابقه دار اداره می شوند در این شرکت ها تمامی برنامه ریزی ها با هدف دریافت مبالغ قابل توجهی از خریداران طی یک مدت زمان مشخص اجرا می شوند. آنچه این شرکت ها بدان نیاز دارند ایجاد شرایط جذاب ، نا متعارف و باور نکردنی است تا به واسطه آن بتوانند متقاضیان را به سمت ثبت نام در شرایط اقساطی خودرو با تحویل های مدت دار (30 الی 45 روز کاری) جذب کرده و مبالغ پیش پرداخت آنها را دریافت نمایند و مسلماً بعد از اتمام زمان برنامه ریزی شده متواری می شوند.

در بیشتر موارد دیده شده ، این شرکت ها دارای دو دفتر مجزا می باشند یکی بسیار شیک و آرام به منظور ثبت نام از خریداران و دریافت وجوهات و دومی به منظور پیگیری درخواست ها و همیشه مملو از طلبکاران و شاکیانی که جهت وصول مطالبات خود مراجعه کرده اند. نکته بسیار حیرت انگیز اینکه برخی شرکت ها بوده اند که تشکیلات بسیار مجلل و ظاهری کاملا قانونی داشته ا ند که خریداران هیچگاه تصور کوچکترین تخلفی را  نمی کرده اند حتی برای نمایش و فریب افکار عمومی ، به عده انگشت شماری از متقاضیان ، خودرو تحویل داده اند.

سخن آخر اینکه همه این تب و تاب ها و اینکه مورد سوء استفاده قرار گرفته اید یا نه تا زمان تحویل خودرو به قوت خود باقی است. بنابراین پس از تحویل خودرویتان یک نفس راحت بکشید و به فکر پرداخت اقساط تان باشید و چنانچه برایتان مقدور بود چند قسط را هم زودتر پرداخت کنید تا سود کمتری از شما دریافت شود و خریدتان به صرفه تر باشد.

لطفا گول نخورید...